Maastohiihto on Suomessa erityisen suosittu laji ja maastohiihtäjät ovat perinteisesti olleet maassamme lähes kansallissankarin asemassa – ainakin ennen ikävää ja runsaasti spekulaatioita aiheuttanutta doping-skandaalia. Hiihto voi kuitenkin antaa harrastajalleen paljon, joten jos etsit itsellesi sopivaa talviurheilulajia, mikset kokeilisi maastohiihtoa?

Nykyään Suomessa voi hiihtää myös kesällä

Talvemme eivät ole viime vuosina välttämättä tarjonneet kovin hyviä hiihtokelejä. Vähälumisuus on ollut monen talven riesana hiihtäjien näkövinkkelistä katsottuna. Kuitenkin nykyisin Suomessa voi hiihtää jopa kesällä. Esimerkiksi Helsingin Kivikosta löytyy hiihtohalli, joka tarjoaa hiihdolle kivat puitteet, vaikka ulkona porottaisi aurinko eikä lumesta olisi tietoakaan.

Jos haluat aloittaa maastohiihtoharrastuksen, kannattaa ottaa yhteyttä urheiluseuraan

Jos haluat aloittaa maastohiihdon uutena harrastuksena, kannattaa olla yhteydessä kotipaikkakuntasi urheiluseuraan. Siellä osataan neuvoa, miten pääset uudessa harrastuksessasi alkuun. Samalla voit löytää muita samasta lajista kiinnostuneita harrastajia ja saada heiltä kullanarvoisia vinkkejä. Vinkit ja linkit ovat tärkeitä siinä vaiheessa, kun otat aivan ensimmäisiä askeliasi uuden harrastuksesi parissa.

Miksi maastohiihto kannattaa?

Maastohiihto on oivallista liikuntaa, joka pitää sekä mielen että kehon virkeänä. Mikäpä olisikaan virkistävämpää kuin hiihtäminen kirpeässä talvisäässä upeiden maisemien keskellä? Luonnossa liikkumisen on todettu helpottavan ja ehkäisevän masennusoireita, joten jos mieliala tuntuu olevan matalalla, kannattaa iskeä sukset jalkaan ja lähteä hiihtämään kauniin luonnon keskelle. Kirpeässä pakkasessa punertuneet posket tuovat hymyn huulille. Samalla oma fyysinen kunto kohenee kuin huomaamatta. Säännöllinen liikunta auttaa pitämään kehon kunnossa ja kun liikkuminen on mielekästä, tulee sitä helpommin harrastettua säännöllisesti.

Liian vähäinen liikunta altistaa sydän- ja verisuonitaudeille. Nykyajan työ vaatii usein aivan liian paljon istumista, minkä vuoksi olisikin tärkeää liikkua riittävästi vapaa-ajalla. Maastohiihto tarjoaa tähän oivallisen tilaisuuden. Se ei vaadi runsasta määrää välineitä, vaan alkuun pääsee jo keskihintaisella suksipaketilla, joita on helppo löytää urheilutarvikeliikkeistä. Alkuun pääseminen on siis helppoa eikä vaadi kohtuuttoman suuria investointeja. Lisäksi parhaimmillaan maastohiihdosta voi olla valtavan paljon hyötyä hiihtäjän terveydelle – sekä psyykkiselle että fyysiselle terveydelle. Hiihtoladun varrella huolet kaikkoavat ja ne voi hyvin heittää ladun varrella sijaitsevaan pusikkoon!