Uran alkuvaiheen taloudellinen tuki

Kun urheilija on aloittelemassa uraansa, joutuu hän yleensä maksamaan kaiken tarvitsemansa itse. Joillakin urheilijoilla urheilijan perhe auttaa häntä hänen uransa alkuvaiheessa, mutta moni urheilija on uransa alkuvaiheessa kuitenkin melko yksin. Tämän vuoksi monen lajin kohdalla puhutaankin jo siitä, että moni lahjakas nuori jää havaitsematta ja putoaa pois kyydistä juurikin taloudellisten syiden vuoksi. Monen erityisen hyvin menestyneen suomalaisen urheilijan taustalta löytyy varakas perhe, joka on tukenut urheilijaa jo tämän ollessa nuori.

Kun ura etenee

Kun ura lähtee käyntiin ja etenee, saattaa urheiluseura maksaa osan urheilijalle koituvista harjoittelun aiheuttamista kuluista. Maajoukkueryhmät saavat taloudellista tukea lajiliitolta leirikuluihinsa. Kymmenet huippu-urheilijat saavat tukea Suomen Olympiakomitealta. Jos urheilijalla katsotaan olevan edellytyksiä saavuttaa kansainvälistä menestystä, on hänellä mahdollisuus saada taloudellista tukea opetusministeriöltä. Tämä tuki on peräisin veikkausvoittoraoista ja jaetaan urheilija-apurahoina. Apurahan enimmäismäärä on kuitenkin 20 000 euron suuruinen, vaikka harjoittelukulut voivat olla reippaasti tätä suuremmat.

Miten urheilun ja lukio-opintojen yhdistäminen onnistuu?

Suomesta löytyy yli 10 urheilulukiota, jotka ovat erikoistuneet tarjoamaan lukio-opintoja sellaisille nuorille urheilijoille, jotka tähtäävät alansa huipulle urheiluvalmennuksen kautta. Myös varusmiespalvelus on Suomessa mahdollista suorittaa Puolustusvoimien Urheilukoulussa. Tällöin urheilijan systemaattinen valmentautuminen ei katkea astuttaessa armeijan harmaisiin.

Sponsoriyhteistyöstä taloudellista tukea

Eräs mahdollisuus on hankkia itselle tai joukkueelleen sponsori, jonka kanssa tehdään molempia hyödyttävää yhteistyötä. Yhteistyöyritykselle urheilijan tai joukkueen tukeminen on osa markkinointia. Esimerkiksi suositun ja menestyneen pelaajan paidassa yrityksen logo tai mainos saa runsaasti näkyvyyttä. Samalla tämän näkyvyyden antaminen tuo rahaa urheilijalle. 2010-2013 urheilua kuitenkin sponsoroitiin maassamme aikaisempaa vähemmän. Urheilijan kannalta hyvä uutinen on se, että 2013 jälkeisellä ajalla sponsorointiyhteistyö kuitenkin jälleen lisääntyi. Jääkiekko on sponsoreiden suosikkilaji. Vuonna 2014 tätä suosikkia sponsoroitiin huimalla 45 miljoonan euron summalla. Yhteensä urheilu keräsi sponsorituloja 128 miljoonaa eli 45 miljoonaa oli kolmannes tästä kokonaissummasta, jonka urheilu keräsi sponsorointiyhteistyön kautta.

Urheilijaeläke

Jos urheilija saavuttaa olympiakisoissa kultamitalin, voi hän saada urheilu-uransa päätyttyä ylimääräistä, valtion myöntämää urheilijaeläkettä. Tämä on suuri tunnustus ansioituneelle urheilijalle.