Jos olet valinnut maastohiihdon, maamme suosituimman talviurheilulajin, omaksi lajiksesi, on aika valita harrastukseesi sopivat välineet. Tämä saattaakin aiheuttaa hieman päänvaivaa, ellet ole ennen harrastanut hiihtämistä tai hankkinut itsellesi uusia suksia. Keräsimme tälle sivulle muutaman vinkin helpottamaan suksivalintaa.

Hyvillä välineillä hiihdosta tulee entistä nautittavampaa

Ei ole ihan sama millaiset hiihtovälineet itsellesi hankit, onhan maastohiihto lajina kovin tekninen, minkä vuoksi välineiden merkitys korostuu. Aina edes hinta ei kerro sitä, kuinka hyvin sukset sopivat käyttäjälleen – kalliit sukset voivat nimittäin olla sinulle aivan väärät. Kun valitset itsellesi sopivia suksia, ota huomioon oma pituutesi, painosi sekä hiihtotekniikkasi. Käytä apuna testilautaa sekä paperitestiä. Ne auttavat sinua varmistamaan valitsemasi suksen pito- sekä luisto-ominaisuudet. Hanki suksesi osaavalta jälleenmyyjältä ja pyydä rohkeasti apua suksen valintaan liittyvissä asioissa.

Millaiset sukset ovat hyvät hiihtäessäsi perinteisellä tavalla?

Jos hiihdät perinteisellä hiihtotavalla, tulee suksetkin valita tämän hiihtotavan mukaisesti. On tärkeää, että suksen pitoalue eli sen keskiosa painautuu tukevasti kiinni latuun hiihtäjän potkaistessa. Pitovoide auttaa suksea tässä tehtävässä. Yleensä perinteisen hiihtotavan suksi on 15-30 senttimetriä pidempi kuin hiihtäjä itse.

Millaiset ovat hyvät luistelusukset?

Kun hiihdetään vapaalla hiihtotavalla, tarvitaan luistelusukset. Tällaiselta sukselta vaaditaan kiertojäykkyyttä, jotta ne kulkisivat suoraan sekä vakaasti hiihtäjän liukuessa yhdellä jalalla. Suksen tulee selviytyä tästä sekä ala- että ylämäessä. Niiden tulee olla myös tukevat siinä vaiheessa, kun hiihtäjä potkii niillä. Luistelusuksen kärki on kevyt. Sama koskee suksen kantaa. Luistelusuksen keskiosan ei tule koskettaa alustaa hiihtäjän ponnistaessa koko painoaan käyttäen tai kun hän ponnistaa vain yhdeltä sukselta. Suksen tulee siis olla jäykkä ja sen on kyettävä kantamaan potkun aikaansaama kuormitus. Luistelusuksi on tavallisesti 10-25 senttimetriä pidempi kuin hiihtäjä itse.

Miten lapselle valitaan sopiva suksi?

Lapsen suksen tulee olla erityisen pitävä, koska lapset painavat aikuisia vähemmän eikä heillä ole samanlaista voimaa kuin aikuisilla. Pitopohjasuksi on usein hyvä valinta lapsen ensisukseksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei lapsen suksen tule olla kovin jäykkä. Jos lapsi hiihtää perinteistä maastohiihtoa, on sopivan pituinen suksi yleensä 0-20 senttimetriä pidempi kuin lapsi itse. Jos hän taas hiihtää vapaalla hiihtotyylillä, on suksi yleensä noin 10 senttimetriä perinteisen hiihtotavan suksea lyhyempi. Lapsen hiihtotaito vaikuttaa suksen valintaan.