Suomessa korostetaan koulutuksen osalta usein mahdollisuuksien tasa-arvoa. Kuitenkaan urheilun osalta mahdollisuuksien tasa-arvosta puhuminen alkaa jo olla absurdia; mitä korkeammalle urheilun taitotasolla kiivetään, sitä eriarvoisempia lasten osallistumismahdollisuudet ovat. Jääkiekko, kilpaurheilutason jalkapallo, kaunoluistelu sekä ratsastus ovat kalliita harrastuksia, joihin kaikkien lasten vanhemmilla ei yksinkertaisesti ole varaa. Onneksi monet urheiluseurat ymmärtävät tämän ja tarjoavat perheille auttavan kätensä.

Kysy ilmaispaikkoja urheiluseuroilta

Jos lapsesi haluaisi harrastaa jotakin tiettyä lajia, mutta perheellänne ei olisi tähän mitenkään varaa, kannattaa selvittää, olisiko paikkakuntasi urheiluseuralla ilmaispaikkoja tällaisia tilanteita varten. Yllättävän monesta urheiluseurasta tällaisia paikkoja kyllä löytyy. Toisinaan voi olla myös mahdollista, että voit korvata lapsesi harrastuskulut omalla työpanoksellasi. Ehkäpä voisit toimia vaikkapa oman lapsesi jalkapallojoukkueen apuvalmentajana tai huoltajana? Kysy rohkeasti erilaisista vaihtoehdoista suoraan lapsesi urheiluseurasta.

Jos lapsesi on vaarassa menettää rakkaan harrastuksensa sen takia, ettei perheellänne olekaan enää varaa maksaa harrastuksen aiheuttamia kustannuksia, kannattaa olla ajoissa yhteydessä lapsen urheiluseuraan. Ehkäpä jonkinlainen kompromissiratkaisu olisi löydettävissä ja lapsi saisi pitää rakkaan harrastuksensa.

Hyödynnä erilaiset apurahat

Yllättävän moni urheilua harrastavan lapsen vanhempi ei tiedä, että lapsen harrastuskustannuksiin on mahdollista saada erilaisia apurahoja. Kannattaakin pitää silmänsä ja korvansa auki tällaisten mahdollisuuksien varalta. Netissä surffailemalla voi löytää monia mahdollisuuksia, jotka voivat avata lapselle mahdollisuuden harrastaa siitä huolimatta, että perhe on vähävarainen. Joissakin tapauksissa hyvä ja mielekäs harrastus voi toimia jopa ennaltaehkäisevänä lastensuojeluna.

Mieti, voisiko ainakin osan harrastusvälineistä ostaa käytettyinä

Jos harrastusvälinehankinnat uhkaavat raapaista liian suuren loven perheen budjettiin, kannattaa miettiä, voisiko osan harrastusvälinehankinnoista hankkia käytettyinä. Esimerkiksi urheiluvälinedivareista, kirpputoreilta sekä sanomalehtien ja netin myyntipalstoilta saattaa tehdä erinomaisia löytöjä pikkurahalla. Myös oman lapsen pieneksi jääneet hyväkuntoiset urheiluvälineet kannattaa kierrättää vaikkapa paikallisella kirpputorilla ja pistää näin saadut rahat lapsen tarvitsemiin harrastusvälineisiin. Osa saattaa lahjoittaa lapsensa käyttämät harrastusvälineet ilmaiseksikin, kunhan vain rohkenet kertoa hänelle perheenne huonosta taloudellisesta tilanteesta. Joissakin tapauksessa myös erilaiset vaihtokaupat saattavat tulla kyseeseen. Jos kahdessa perheessä on esimerkiksi samanikäisiä lapsia, joiden sukupuolet menevät ristiin, voi välineiden ja urheiluvaatteiden vaihtaminen olla erityisen mielekästä.