urheiluseuroilla on pitkät perinteet Suomessa.Miten urheiluseuratoiminta sai alkunsa Suomessa? Ellet tiedä, jatka tämän jutun lukemista ja ota selvää!

Mikä oli maamme urheilun tila 1800-luvulla?

Voidaan sanoa, että urheilun järjestäytyminen alkoi Suomessa 1800-luvulla. Maamme ensimmäinen urheiluseura perustettiin 1856 ja vuosisadan lopussa maastamme löytyi jo yli 340 urheiluseuraa taikka alajaostoa. Näissä seuroissa sekä alajaostoissa oli mahdollista harrastaa yli 20 erilaista urheilumuotoa. Ammunta, luistelu, purjehdus, hiihto sekä voimistelu olivat tuolloin erityisen suosittuja urheilumuotoja. Vuosisadan lopulla myös kilpaurheilusta tuli aikaisempaa yleisempää. 1879 oli tärkeä vuosi Suomen hiihtohistoriassa, koska tuolloin järjestettiin maamme ensimmäiset yleiset hiihtokisat. Tyrnävä sai kunnian toimia hiihtokilpailujen kisapaikkana. Vuonna 1892 suomalaiset urheilijat pääsivät ensimmäistä kertaa mukaan ulkomaisiin kisoihin, joista tulikin runsaasti kunniaa kotiin viemisiksi Juho Ritolan ja muiden menestyksekkäiden suomalaisten hiihtäjien ansiosta, jotka toivat Tukholmasta tuliaisina 30 kilometrin hiihtomatkalta saavutetun kolmoisvoiton.

SVUL, TUK ja TUL

Vuosina 1906-1994 Suomen suurin liikunnan sekä urheilun kattojärjestö oli SVUL eli Suomen Valtakunnan Urheiluliitto. Sillä oli parhaimmillaan noin 1,2 miljoonaa jäsentä sekä 4 300 jäsenseuraa. Kun Suomen sisällissota syttyi vuonna 1918, SVUL:sta erotettiin sellaiset urheiluseurat, joilla SVUL katsoi olevan liiallisen läheiset suhteet punakaarteihin. Tästä seurasi se, että SVUL:sta erotetut seurat päättivät perustaa oman kattojärjestönsä ja niin syntyi Suomen Työväen Urheiluliitto. 1959 puolestaan perustettiin TUK eli Työväen Urheiluseurojen Keskusliitto, jossa toimi Suomen Työväen Urheiluliitosta erotettuja tai eronneita seuroja. TUK ja TUL kuitenkin yhdistyivät uudelleen 1979. Samalla TUK:n jäsenseurat liittyivät TUL:iin tai SVUL:iin.

Suomen Liikunta ja Urheilu ja Valo

SVUL:n toiminta päättyi 1990-luvun alkupuolella, jolloin Suomen Liikunta ja Urheilu -niminen kattojärjestö perustettiin ajamaan kotimaamme liikunnan etua. Sen lisäksi että Suomen Liikunta ja Urheilu toimii kattojärjestönä, se toimii myös liikuntajärjestöjen palvelujärjestönä. Samalla kun Suomen Liikunta ja urheilu perustettiin, TUL menetti keskusjärjestöasemansa. Sen alainen kilpaurheilutoiminta siirtyi lajiliittojen harteille. SLU päätti toimintansa vuonna 2012 ja sen tilalle perustettiin Valo-niminen valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio. TUL:n toiminta jatkui, mutta se toimi Valon ulkopuolella. Samoin maamme suurimmat joukkuelajien sekä palloilulajien liitot päättivät jättäytyä pois Valosta. Olympiakomitea vastaa nykyisin maamme huippu-urheilusta.