Suomi on urheiluseurojen luvattu maa, ovathan suomalaiset niin penkkiurheilu- kuin urheilukansaakin. Suomea on perinteisesti pidetty jääkiekkomaana, mutta myös jalkapallo on alkanut saada maassamme jalansijaa. Naapurimaamme Slatan on innostanut myös suomalaisia nuoria tavoittelemaan jalkapallomaailman kärkeä. Talvilajeista erityisesti maastohiihto on Suomessa suosittu laji.

Parhaimmillaan huippu-urheilu ja huippu-urheilijat voivat jopa nostattaa kotimaansa kansallista itsetuntoa

Suuri osa meistä on varmasti jännittänyt Tv:n äärellä jonkun suomalaisen huippu-urheilijan tai joukkueen menestystä arvokisoissa. Television äärellä käy tällöin tavallisesti kova kuhina ja joskus voisi jopa luulla, että tv:n äärelle on kerääntynyt kokonainen lauma urheilun asiantuntijoita – niin kärkkäästi jokainen katselija on valmis sanomaan oman mielipiteensä kunkin urheilijan suorituksesta – etenkin, jos tämä epäonnistuu suorituksessaan silminnähden.

Toisaalta, kun esimerkiksi Suomen maajoukkue saavutti MM-kisamitalin, juhli koko Suomi joukkueen mukana. Tässä nosteessa tuntui aivan siltä, kuin koko Suomi olisi ollut voittamassa kyseistä mitalia. Huippu-urheilu onkin parhaimmillaan oivallinen tapa nostattaa maan kansallista itsetuntoa. Se saa ihmiset kokoontumaan yhteen ja tuntemaan ylpeyttä omasta kotimaastaan. “Kyllä meillä osataan!”, on helppo todeta, kun menestystä tulee maailmalta.

Vastaavasti menestyneen suomalaisen urheilijan alamäki voi vaikuttaa negatiivisella tavalla kansalliseen itsetuntoomme. Esimerkiksi suosittujen suomalaisten hiihtäjien kärähtäminen kielletyistä aineista oli kansallinen skandaali. Kun katsojat kuulevat, että heidän sankarinsa onkin saavuttanut menestyksensä huijaamalla tulee heille itselleenkin aivan huijattu ja epätodellinen olo. Omasta sankarista on vaikea uskoa sellaista eikä tällaisen uutisen kuulemisen jälkeen enää oikein tiedä mihin voi uskoa ja mihin ei.

Urheiluseurat vastaavat huippu-urheilun aikaansaamaan nosteeseen

Urheiluseurat vastaavat juuri siihen nosteeseen, jota huippu-urheilu saa aikaan. Yhä useampi urheilua harrastava lapsi ja nuori tähtää lajinsa huipulle ja urheiluseurasta on hyvä lähteä liikkeelle. Seurasta löytyy helposti samanhenkistä seuraa sekä osaavaa valmennusta.

Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei jokaisesta jääkiekkojunnusta voi mitenkään tulla seuraavaa Teemu Selännettä eikä kaikista palloilevista nuorista seuraavaa Messiä. Ei ole mikään häpeä pelata jalkapalloa kaikki pelaa -säännöillä, joukkueessa, johon pääsee periaatteessa kuka tahansa oikean ikäinen henkilö! Liikunnan riemun pitäisikin olla kaikista tärkein syy liikkua.